Ken je dat tv programma waarin mensen nietsvermoedend met een of ander blauw bordje of een schilderijtje van iets groter dan een postzegel langskomen om eens te laten kijken of het wat waard is. Dan wordt meestal de vraag gesteld; “Waar heeft u dit vandaan?” En met regelmaat is het antwoord dan;  “Van zolder” of “Gekocht op de rommelmarkt” en heel soms geven de mensen aan dat “Het gewoon al die tijd in de schuur lag”. Het leuke is altijd als dan door de specialist aangegeven wordt om dat blauwe bordje of schilderijtje toch maar even te verzekeren voor een paar duizend euro omdat het een of ander zeldzaam bijzonder iets is.

En dat zet je dan toch aan het denken. Wat zou er in mijn schuur kunnen liggen? Nu heb ik mijn schuur in zijn geheel overdreven goed verzekerd. En dan niet alleen tegen inboedel of diefstal. Nee, op advies van mijn verzekeringsagent heb ik er nog twee verzekeringen op af moeten sluiten. Namelijk een aansprakelijkheidsverzekering en een levensverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering is voornamelijk gericht om eventuele claims van inbrekers te kunnen betalen. De kans is namelijk zeer groot dat ze schade oplopen zodra ze verstrikt raken in de hoeveelheid spullen die hier zijn opgesteld gedeponeerd. Zo valt er bijvoorbeeld te denken aan inkomstenderving. De inbrekers doen er te lang over om weer uit de schuur te geraken waardoor ze te weinig tijd over hebben om andere inbraken te plegen. Of psychologische hulp om te verwerken wat ze daar hebben aangetroffen. Dat soort zaken dus. En omdat ik met regelmaat toch mijn elektrische fiets uit de schuur moet halen voorzag mijn verzekeringsagent toch enige risico dat ik er een keer niet helemaal zonder problemen uit zou komen en smeerde me dus een levensverzekering aan.

Nu denk je misschien dat het best meevalt en ik probeer me dit zelf ook steeds voor te houden. Maar helaas kan ik dit heel duidelijk ontkrachten met een grote NEE. Dit valt echt niet mee. Om je een klein idee te geven wat voor chaos het is noem ik hierbij wat concrete praktijksituaties;

  • Stel dat mijn schuur in brand vliegt en ze zouden hem gecontroleerd uit laten branden dan ligt er genoeg materiaal om hem 3 maanden brandend te houden.
  • Spullen die de afgelopen jaren verdwenen zijn boven de bermudadriehoek zijn in mijn schuur teruggevonden.
  • Er is een apart containertransferium gebouwd in Alblasserdam ter voorbereiding op een eventuele ontruiming van mijn schuur.
  • De tv serie ‘Lost’ is gebaseerd op een waargebeurde mysterieuze verdwijning van iets of iemand in mijn schuur.
  • Het Ministerie van Veiligheid en Justitie belt me met regelmaat of ik specifieke bonnetjes, e-mails, auto’s of ministers in mijn schuur kan leggen zodat ze er zeker van zijn dat het niet meer terug te vinden is.

Kortom, het werd tijd om de schuur eens goed op te ruimen en dat ene blauwe bordje te vinden of zo’n klein schilderijtje. Nou, een paar vrachtwagens verder kan ik je vertellen dat geen van beide aangetroffen zijn. Dus je gaat mij niet terug vinden in dat ene tv programma. Dat wil niet zeggen dat ik de laatste tijd niet met regelmaat (indirect) op het nieuws ben geweest. De vrachtwagens die hier spullen hebben afgevoerd zijn allemaal via de A27 gereden, je weet wel die brug bij Gorinchem. Dus ik ga maar weer even met mijn verzekeringsagent om de tafel om te kijken wat voor verzekering ik nu daar weer het beste voor kan afsluiten.