Ja, Mel. Je kan wel klagen over hoe ik heb genoten van het eten en er naar terug verlang. Dat is voor je moeder niet heel anders hoor. Kijk, ik uit mezelf erover in onze brieven (en wieg mezelf huilend in slaap), je moeder doet het voorkomen alsof er niets aan de hand is. En we weten allemaal dat uiten heel erg belangrijk is. Je moeder probeert dit op allerlei andere manieren te verbloemen, te negeren en weg te duwen, maar wij weten allebei dat dat zo niet werkt.
Allereerst zag ik een veranderd patroon in de boodschappen. Ineens lagen er allerlei andere producten in het mandje dan ervoor. Zo lag er binnen notime een stokbrood op het aanrecht. Nou ja, stokbrood is wel een heel groot woord. Allereerst denk ik dat het woord zelf al groter was dan het brood. En AH doet dan wel op de verpakking “Frans stokbrood” schrijven, maar dan zijn ze blijkbaar zelf nog nooit in Frankrijk geweest. Twee van die, in plastic verpakte, witte langgerekte broodjes, die je zelf in de oven moet afbakken. Kom op. Ik ben toch geen bakker! Als je dat hebt gedaan krijg je van die halfzachte-bruin-aan-de-bovenkant-wit-aan-de-onderkant-broodjes uit de oven. Die kan je gewoon eten zonder dat een van je mondhoeken inscheurt of dat er stuk stokbrood je gehemelte probeert binnen te dringen. Dat mag dus de naam stokbrood helemaal niet dragen. Een kopie van deze brief is al naar het tv-programma Keuringsdienst van Waarde verzonden om er een aflevering of twee aan te gaan wijden.
Maar terwijl stokbrood in Frankrijk nog wordt voorzien van een veelheid aan beleg keuzes, lag hier één pakje….EEN PAKJE!!!! kruidenboter.
1. cliché,
2. dit mag geen kruidenboter genoemd worden.
3. wat een ongelooflijke amateuristisch vreetland is Nederland eigenlijk dat we dit accepteren
4. bah
5. teleurstelling alom
6. waarom
Nee, in Frankrijk krijg je:
1. Een heerlijk brood in de vorm van een stok, welke krokant van buiten is en heerlijk zacht van binnen
2. Verse ingrediënten, die enkele ogenblikken ervoor nog door de lieflijke bijtjes zijn besnuffeld en voorzien van de laatste stuifmeel
3. Een veelvoud aan belegsoorten
4. Niet alleen ontbijt, maar ook lunch en een tussendoortje zijn voorzien van de haute cuisine uit de franse keuken
5. PAKJES zijn uit den boze
6. Liefde als hoofdingrediënt (probeer dat hier op de verpakking maar eens terug te vinden)
Maar ja, mama probeerde dus de Franse Keuken uit de schappen van de winkel te halen. Naast het stokbrood en de kruidenboter was ook uit de categorie Unox soep in zak een dozijn “Franse Uiensoep” ingekocht (zak in plaats van pak, het is nog steeds net zo slecht). Kortom, mama had alles uit de kast gehaald (of liever gezegd in de kast gepropt) om het Franse gevoel maar vast te houden.
Werkt dit? Vraag je je af.
Naast bittere teleurstellingen, opstandige smaakpapillen en een aan tafel sfeer waarbij het ijs uit Frozen nog weg zou vluchten, kwam daar….tadaa….de buikgriep eroverheen. Je moeder geeft haar werk de schuld. Maar wij weten allebei wel beter. Je niet uiten komt als een boemerang terug. Je moeder ligt dus nu al een paar dagen op bed (tussen de wc bezoekjes door). Dus geloof me, we komen heel graag en snel (als je moeder weer bij haar positieven is) jouw kant op. En niet alleen voor het eten. Ook het uitzicht hebben we gemist (ow ja, je zusje uiteraard alle dieren).
Vergeten we nu nog iets wat we missen?
Dikke kus,
Papa
Geef een reactie